Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Historia Mazagrana

2024-06-04
Historia Mazagrana

Historia Mazagrana.

Daleko, bardzo daleko od Gdańska leży Algieria, która to znajduje się nad Morzem Śródziemnym w północnej części Afryki. Niezwykły kraj. W 1830 roku Francja pragnąca poszerzyć swoje kolonialne posiadłości zaatakował kraj i rozpoczęła jego okupację, która trwała do 1834 roku, kiedy to nadano Algierii status kolonii, a w 1848 roku uznano ją za integralną cześć terytorium francuskiego. W międzyczasie rozegrało się pewne istotne dla nas wydarzenie. Pomimo wyżej wymienionych ustaleń prawnych w Algierii cały czas było niespokojnie, a wojska francuskie musiały mierzyć się z arabskimi oddziałami, które nie chciały poddać się władzy francuskiej. W konsekwencji wielu działań wojskowych w 1840 roku nastąpił atak tychże na bronioną przez nieliczne francuskie wojska, twierdzy w miejscowości Mazagran. Był upalny luty, ataki przeważających liczebnością wojsk kalifa z Mascary trwały bez przerwy 4 długie dni. Wycieńczeni francuscy żołnierze wzmacniali się i dodawali sobie sił mieszanką kawy, wody, cukru i koniaku. Tak według wielu narodził się Mazagran. Obrona twierdzy zakończyła się triumfem francuzów, a w 1841 roku powstał obraz Obrona Mazagranu, który namalowany został na zlecenie króla Ludwika Filipa.

Po powrocie do ojczyzny żołnierze zaczęli w kawiarniach zamawiać tego typu napój, który podawano z plasterkiem cytryny i słomką. Po czasie Mazagran idealnie wkomponował się gusta francuskich bywalców restauracji i kawiarni.

A wiemy, że to, co dobre musiało i zawitać nad Wisłę. Ale kiedy dokładnie?

Otóż trudno to ustalić, kiedy pierwszy Mazagran został podany w Warszawie. Pewne jest, że już w latach 60. XIX wieku samo pojęcie Mazagranu znane były warszawiakom czytającym prasę. Otóż w 1864 roku na łamach Gazety Narodowej opublikowano „Kurjer paryzki”, gdzie to w tekście pojawił się Mazagran, który tak został opisany - „jest to kawa czarna na zimno, podana w szklance odrębnego kształtu, w nieodzownym towarzystwie karafki wody”. Nie wspomina autor listów o alkoholu. Tygodnik Opiekun Domowy w 1872 roku wspominał o francuskim mazagranie z koniakiem.

Pierwsza wzmianka o Mazagranie w cukierni pojawia się w 1883 roku. Napój ten podawany był u Loursa w Warszawie. I tutaj nie ma, co się dziwić. Jedna z najpopularniejszych cukierni ówczesnej Warszawy nie gardziła smakowymi nowinkami, a same cukiernie tętniły życiem i do późnych godzin nocnych, a letnie ogródki pełne były gości.

Mazagran pito wówczas przez rurki, które w większości były szklane. W użytku były również słomki ze słomy oraz rurki z … makaronu.
Pięć lat później Mazagran pili już krakowianie. Dostępny był między innymi w cukierni Warszawskiej Adama Roszkowskiego na Rynku Głównym. A w Paryżu sam Wokulski wspominał swoją Warszawę przy szklance Mazagranu. We Lwowie w 1891 roku w cukierni pod firmą K. Kruszyński Mazagran szedł w parze z lodami, kawą mrożoną i innymi napojami chłodzącymi. Tak Mazagran podbił Warszawę, Lwów, Kraków, które broniły się przed upałami zimnymi, pełnymi Mazagranu szklankami.

Przepis z "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa (...)" M. Disslowa z 1938 roku - "Jest to napój z czarnej kawy. Do dobrze osłodzonej czarnej kawy dodać rumu, koniaku lub likieru i lodu. Pije się ten napój zwykle przez słomkę"

Polecane

Kawa Gdańska 200g

Kawa Gdańska 200g

37,00 zł brutto
Kawa Sopocka 200g

Kawa Sopocka 200g

37,00 zł brutto
Kawa Gdyńska 200g

Kawa Gdyńska 200g

37,00 zł brutto

pixel