Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

O nas

Gdańska Palarnia Kawy to lokalna, rodzinna firma. My, czyli Anna Iga Banaczek i Dawid Banaczek postanowiliśmy pewnego dnia otworzyć własny biznes. Dzisiaj w Gdańsku tworzymy kawę o najwyższej jakości. Podejmujemy współpracę z lokalnymi przedsiębiorcami. Niezwykle ważna jest dla nas polityka wzmacniania rodzinnych przedsiębiorców oraz promowanie lokalnych produktów.

  

Skąd pochodzą ziarna kawy?

 

 W naszym sklepie internetowym znajdziesz wyłącznie Arabici o najwyższej punktacji. Mają one od 80 do 100 punktów według międzynarodowej skali SCAA. Zawsze dokładnie sprawdzamy historię pochodzenia ziaren kawy. Trafiają do nas tylko te z ostatnich zbiorów. W ten sposób możemy zagwarantować naszym klientom najwyższą świeżość kawy.

Bardzo ważne jest dla nas to, żeby:
   * ziarna były produkowane w sposób zrównoważony (wpływ na środowisko naturalne, niestosowanie nieorganicznych nawozów i pestycydów)     
* plantatorzy i ich pracownicy otrzymywali odpowiednie wynagrodzenie rynkowe za wykonaną pracę.

  

Czym jeszcze wyróżnia się Gdańska Palarnia Kawy?

 

Wszystko robimy samodzielnie. Bardzo ważny jest dla nas sposób wypalania kawy. Przykładamy wagę do każdego, nawet najdrobniejszego szczegółu. To właśnie dlatego, każda kawa przygotowana z naszych ziaren ma tak doskonały smak. Tak samo, jak Ty uwielbiamy kawę i wiemy jak o nią odpowiednio zadbać.

Ziarna wypalamy tradycyjnymi metodami w bębnowym piecu COFFED SR15. By zachować ich naturalny profil smakowy każdy rodzaj kawy wypalany jest oddzielnie. Pozwala to na wydobycie z ziaren ich indywidualnego smaku oraz prawdziwego bogactwa aromatów.
***
Współpracujemy z kawiarniami i restauracjami, które podają gościom kawę o najwyższej jakości. Działamy wspólnie tylko z takimi miejscami, które tak samo, jak my znają wartość i jakość kawy. Wysyłamy do nich ziarna kawy maksymalnie do tygodnia od momentu wypalenia.

 

 

Jakie są profile palenia kawy?

 

W czasie procesu palenia kawa zostaje poddana bardzo wysokim temperaturom. W ziarnie następują zmiany chemiczne, które sprawiają, że kawa ma doskonały smak i aromat. Gdy ziarna uzyskają pożądany profil palenia, to natychmiastowo je schładzamy. Wtedy proces nie postępuje.

Nie ma profesjonalnych nazw, które określają profil palenia. Dlatego stworzyliśmy nasz własny przewodnik.

Jasne palenie oznacza bardzo wysoką zawartość kofeiny. Większość naszych kaw jest średnio palona. Ten poziom palenia powoduje, że kawa ma zrównoważony smak i pełny aromat. Przy każdej kawie podajemy nasze oznaczenia w formie graficznej, co ułatwia zorientowanie się w smaku i stopniu palenia kaw.

 


      

pixel