O nas
Gdańska Palarnia Kawy to lokalna, rodzinna firma założona przez dwójkę gdańszczan Anne Igę Banaczek oraz Dawida Banaczka.
Tworzymy produkt najwyższej jakości, współpracujemy z lokalnymi przedsiębiorcami, popierając i wcielając w życie politykę wzmacniania rodzinnych przedsiębiorców oraz lokalnych produktów.
POCHODZENIE ZIAREN
Nasze kawy powstają wyłącznie z Arabik o najwyższej punktacji, uzyskujących od 80 do 100 punktów według międzynarodowej skali SCAA. Dbamy o pełną historię pochodzenia ziaren i sprowadzamy tylko te z ostatnich zbiorów, dzięki czemu dostępne u nas kawy zawsze są wyjątkowo świeże.
Dodatkowo zwracamy szczególną uwagę na to aby:
***
ziarna były produkowane w sposób zrównoważony zarówno pod względem wpływu na środowisko jaki bez użycia nieorganicznych nawozów i pestycydów
***
plantatorzy i ich pracownicy otrzymywali uczciwe wynagrodzenie rynkowe za wykonaną pracę
PALARNIA
Jako palarnia rzemieślnicza wszystko robimy samodzielnie. Zwracamy szczególną uwagę na sposób wypalania kawy. Wszyscy w naszym zespole wiedzą jak ważny jest każdy drobny szczegół, który przyczynia się do przygotowania doskonałej filiżanki kawy.
Ziarna wypalamy tradycyjnymi metodami w naszym bębnowym piecu COFFED SR15. By zachować ich naturalny profil smakowy każdy rodzaj kawy wypalany jest oddzielnie, co pozwala na wydobycie z ziaren ich indywidualnego smaku oraz prawdziwego bogactwa aromatów.
***
Współpracujemy z kawiarniami i restauracjami, które oferują najwyższą jakość swoich produktów. Nasza kawa trafia wyłącznie do miejsc, w których smak i jakość kawy są najważniejsze, a dostarczamy ją maksymalnie do dwóch miesięcy od momentu wypalenia.
PROFILE PALENIA
Podczas procesu palenia kawa zostaje poddana bardzo wysokim temperaturom co powoduje w zianie zmiany chemiczne, a tym samym wydobycie z nich aromatu i smaku. Gdy ziarna osiągną żądany profil wypalenia są szybko schładzane, aby zatrzymać ten proces.
Nie ma jednolitych nazw dotyczących poziomów palenia. Jak więc określamy różne kolory wypalenia w Gdańskiej Palarni Kawy? Oto prosty przewodnik
Wiele osób zakłada, że ciemne palenie wskazuje na wyższy poziom kofeiny. W rzeczywistości jednak to jasne palenie ma dużo większą zawartość kofeiny.
Większość naszych kaw jest średnio palona. Ten poziom palenia powoduje, że kawa ma zrównoważony smak i pełny aromat. Umożliwia to entuzjastom czarnego naparu odróżnienie różnic w smaku związanych z pochodzeniem i jakością kawy.