5 wskazówek, jak wybrać najlepszą kawę do ekspresu!
Jeśli lubisz kawę i masz w domu ekspres, z pewnością zastanawiałeś się, jaką wybrać do niego kawę. Odpowiedź zdecydowanie nie jest jednoznaczna. Najlepsza kawa do ekspresu powinna bowiem spełnić kilka istotnych czynników. Poniżej znajdziesz 5 wskazówek, dzięki którym będzie Ci łatwiej znaleźć swoją ulubioną.
- Dostosuj kawę do rodzaju Twojego ekspresu
Do ekspresu ciśnieniowego najlepsze są kawy, które były długo wypalane w wysokiej temperaturze. Dzięki temu kawa pozbawiona jest kwaśnych czy goryczkowych nut, z jednoczesnym zachowaniem jej najlepszych aromatów. Natomiast posiadając ekspres kolbowy, mamy wybór: albo wybrać kawę mieloną, albo wyposażyć się w młynek, za pomocą którego zmielimy kawę przed jej zaparzeniem. W przypadku ekspresu kolbowego, istotne by ziarna były drobno zmielone. Z kolei ekspres przelewowy wymaga ziaren, które krócej były poddane działaniu wysokiej temperatury i zostały szybko schłodzone. Tego typu ekspres wymaga także grubo zmielonych ziaren.
- Wybierz odpowiedni gatunek kawy
Wybierając najlepszą kawę do ekspresu, niezwykle ważne, byśmy dobrali gatunek kawy do własnych oczekiwań smakowych. Każdy z gatunków cechuje się bowiem pewnymi cechami charakterystycznymi. O arabice mówi się, że jest najpopularniejszą i najlepszą odmianą kawy. Odznacza się mniejszą zawartością kofeiny, gęstszym body, sporą intensywnością aromatów oraz delikatną kwaskowatością. Robusta natomiast jest bardziej pobudzająca ze względu na dużą zawartość kofeiny. Cechują ją także wyrazisty smak i cierpkość.
- Sprawdź pochodzenie kawy, jej nuty smakowe i aromaty
Warto sprawdzić skąd pochodzą ziarna kawy, by ocenić, czy mają szansę nam zasmakować. Na przykład kawy afrykańskie bywają delikatnie kwasowe poprzez obecne w nich nuty cytrusów. Są w nich wyczuwalne także owoce, karmel, jagody, warto również wspomnieć, że uważa się je za jedne z najlepszych na świecie. Wyróżniającą się afrykańską kawą jest na przykład Ethiopia Yirgacheffe Grade 2. Kawy amerykańskie produkowane w Brazylii smakują orzechem, karmelem, miodem czy czekoladą, a jedną z najpopularniejszych brazylijskich kaw jest Santos. Z kolei kolumbijskie ziarna to więcej dojrzałych, pełnych smaku ziaren, idealnie pasujących do kaw z dodatkiem mleka. Kawy z Azji natomiast cechują się wyczuwalnymi nutami indyjskich przypraw czy aromatycznych owoców.
- Zdecyduj - zmielona czy ziarnista?
Zakup zmielonej kawy z pewnością ma kilka zalet. Możemy dzięki temu zaoszczędzić trochę czasu, który poświęcilibyśmy na własnoręcznie mielenie ziaren. Możemy także zaoszczędzić nieco pieniędzy, które przeznaczylibyśmy na zakup młynka. Jeśli jednak przyjrzymy się walorom smakowym, kawa ziarnista, świeżo zmielona przez nas, wypadnie o niebo lepiej w pojedynku z wcześniej mielonymi kawami. Kawa świeżo mielona jest bardziej aromatyczna, świeższa, sprawia, że możemy cieszyć się w pełni bogactwem jej bukietu.
- Zwróć uwagę na świeżość ziaren i poziom palenia
Gdy powąchasz świeżo paloną kawę i tę, kupioną w zwykłym sklepie - poczujesz różnicę. Zmielona kawa najczęściej w ciągu kilku godzin od mielenia utraci większość swoich naturalnych aromatów. Z kolei ziarna są najlepsze do trzech miesięcy po ich wypaleniu. Stopień wypalenia kawy jest również jednym z istotniejszych kryteriów, podczas wyboru najlepszej kawy do ekspresu. Średnio i jasno palone kawy charakteryzują się bogatym smakiem, a ciemno palone są idealne do espresso, bardziej gorzkie, cierpkie, o wyczuwalnych nutach ciemnej czekolady.
Najlepsza kawa do ekspresu to taka, która odpowiada naszym smakowym upodobaniom, jest świeżo wypalana oraz niedawno mielona. To także taka kawa, której gatunek zawiera odpowiednią dla nas zawartość kofeiny oraz pasuje do naszego ekspresu. Zwróć więc uwagę na wymienione elementy, byś mógł każdego dnia cieszyć się doskonałą kawą!