10 najpopularniejszych rodzajów kaw - poznaj je i wybierz swój ulubiony!
- Espresso
Espresso to najbardziej klasyczna kawa, chociaż jej intensywny charakter sprawia, że nie wszystkim przypada do gustu. Aby ją zaparzyć, wystarczy drobno zmielone ziarna kawy zalać wrzącą wodą pod wysokim ciśnieniem. Wbrew pozorom idealne zaparzenie espresso wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać!
- Café Americano
Jeden z najczęściej spotykanych rodzajów kaw w rozmaitych kawiarniach. Podobno jako pierwsi Café Americano pili amerykańscy żołnierze w czasie drugiej wojny światowej, by napoju starczyło im na dłużej. Jest to po prostu porcja espresso z dodatkiem wody zamiast mleka. Delikatniejsza wersja dla miłośników małej czarnej
- Flat White
Flat White to w potocznym rozumieniu czarna kawa z mlekiem i co ciekawe, ten rodzaj kawy pochodzi aż z Australii lub Nowej Zelandii! Przygotowuje się go, zalewając espresso (jedną albo dwie porcje) niewielką ilością spienionego mleka. Mleko dodaje takiej kawie słodyczy, a espresso odpowiada za kwasowość i kofeinę.
- Cappuccino
Espresso ze spienionym mlekiem i kremową mleczną pianką na wierzchu. Cappuccino zwykle podaje się w filiżance, posypane odrobiną kakao. Włosi uwielbiają pić ją do śniadania, a z ciekawostek – nazwa tej kawy pochodzi od koloru habitów zakonników, których nazywano kapucynami
- Café Latte
Różni się od Cappuccino tym, że podaje się ją w wysokiej przezroczystej szklance, dzięki czemu, gdy jest dobrze zaparzona, możemy podziwiać jej warstwy. Ale przede wszystkim zawiera więcej mleka, a mniej pianki, co czyni ją najbardziej mlecznym rodzajem kawy. Tradycyjnie składa się z jednej porcji espresso i dużej ilości mleka, gdy jednak potrzebujemy więcej kofeiny, można ją wzmocnić drugą porcją espresso.
- Affogato
Affogato to idealna alternatywa na upalne dni i doskonałe połączenie kawy ze słodkościami! Często zamawia się ją także w formie deseru, bo składa się z jednej lub dwóch łyżek lodów zalanych porcją espresso.
- Macchiato (lub Piccolo Latte)
Macchiato to kompromis pomiędzy mocnym espresso a delikatnym cappuccino. Składa się z porcji espresso, uzupełnionej o spienione mleko. Najlepiej sprawdzi się u fanów mlecznych kaw, potrzebujących silniejszego pobudzenia!
- Irish Café
Kawa, którą aktualnie podaje się raczej z syropem imitującym smak whisky, ale w oryginale powinna składać się z gorącej kawy, cukru i około 30 ml irlandzkiej whisky. Prawidłowo serwowana jest w wysokich szklankach dedykowanych temu rodzajowi kawy i udekorowana odrobiną bitej śmietany. Doskonała kandydatka na jesienne i zimowe wieczory w gronie najbliższych. Zaparz ją z idealnych na jesień ziaren, by rozkoszować się w pełni jej smakiem.
- Ristretto
Myślałeś, że nie może być już nic mocniejszego od espresso? Otóż wcale nie! Ristretto to kawa dla łaknących mocnych, kawowych doznań. Do jej zaparzenia używa się tej samej ilości zmielonej kawy, co przy espresso, jednak dodaje się o połowę mniej wody!
- Kawa po wiedeńsku
Ten typ kawy zasmakuje łasuchom, którzy jednocześnie lubują się w silniejszych kawach. Dwie porcje espresso w kubku, który uzupełnia się sporą ilością bitej śmietany. Zwykle dekorowana jest czekoladą w proszku albo czekoladową polewą.
To jedne z popularniejszych kaw, ale to tylko kawałek tej niezwykłej kawowej kultury. Jest jeszcze espresso Romano podawana z plasterkiem cytryny, Lungo, która stanowi przeciwieństwo Ristretto oraz wiele, wiele innych! Teraz możesz poeksperymentować z nowymi rodzajami kaw, by wprowadzić odrobinę urozmaicenia do swojego kawowego świata!