Profile palenia
Podczas procesu palenia kawa zostaje poddana bardzo wysokim temperaturom co powoduje w zianie zmiany chemiczne, a tym samym wydobycie z nich aromatu i smaku. Gdy ziarna osiągną żądany profil wypalenia są szybko schładzane, aby zatrzymać ten proces.
Nie ma jednolitych nazw dotyczących poziomów palenia. Jak więc określamy różne kolory wypalenia w Gdańskiej Palarni Kawy? Oto prosty przewodnik

Wiele osób zakłada, że ciemne palenie wskazuje na wyższy poziom kofeiny. W rzeczywistości jednak to jasne palenie ma dużo większą zawartość kofeiny.
Większość naszych kaw jest jasno palona. Ten poziom palenia powoduje, że kawa ma zrównoważony smak i pełny aromat. Umożliwia to entuzjastom czarnego naparu odróżnienie różnic w smaku związanych z pochodzeniem i jakością kawy. Ethiopia Yirgacheffe Grad 2 czy Rwanda Muhondo Grade A1 to tylko niektóre z naszych najpopularniejszych jasno palonych kaw.
JASNO PALONE
ŚREDNIO PALONE

CIEMNO PALONE
