Jaka jest najlepsza kawa na jesień? 3 idealne kandydatki!

dodano: 20 września 2019

Jesień to rześkie powietrze, złote liście na chodnikach, grube swetry, płaszcze, parasolki i ona… rozgrzewająca przepyszna kawa. By kawa speciality otulała bogactwem aromatów i stanowiła doskonałe uzupełnienie jesiennych dni, powinna być połączeniem smaków kojarzących się z tą niezwykłą porą roku. Poznaj 3 kawy najlepsze na jesień!

Rozbudzenie przy coraz ciemniejszych porankach!
Jesienią postaw na Black Strong. To połączenie dwóch idealnie komponujących się ze sobą kaw. Arabika Brazylia Cerrado, która smakuje słodkim karmelem z nutką mlecznej czekolady, a wyrazistości dodaje jej smak orzechów laskowych. Z kolei druga kawa w tej mieszance to Indyjska Robusta, wzbogacająca mieszankę sporą dawką kofeiny, dzięki czemu Black Strong jest w sam raz na jesienne, senne poranki, podczas których potrzebujesz silnego doładowania energetycznego. Mieszanka ta charakteryzuje się niską kwasowością, wypij więc ją samą lub z dodatkiem swojego ulubionego mleka. Mleko roślinne także będzie doskonale harmonizowało z tą subtelnie słodką kawą o pięknym, wyrazistym aromacie.

 

Rozgrzewająca czekolada, miód, karmel, orzechy i cytrusy!
Kolejna idealna kawa speciality na jesień to połączenie trzech przepysznych arabik i jednej mocniejszej robusty. Tasty Coffee to mieszanka wysokiej jakości kaw – Huehuetenango, Ethiopii, Brazylii Cerrado i robusty India Cherry AA. Średnio palona Huehuetenango odpowiada za kakaowe nuty w towarzystwie słodko-gorzkiej czekolady. Jest jedną z najlepszych kaw gwatemalskich i idealnym wzmocnieniem tej jesiennej mieszanki. Ethiopia z kolei doda smaku, który przywoła na myśl nadchodzące święta – cytrusowych nut pomarańczy. Brazylia Cerrado to uniwersalna arabika - przyjemnie słodka, wyczujesz w niej słodkie smaki mlecznej czekolady, orzechów i toffi. A robusta India Cherry AA dodaje mieszance kofeiny. Otul się smakiem Tasty Coffee jak ciepłym swetrem w chłodne jesienne dni.

 

Kawa najlepsza na jesień, czyli harmonia jesiennych aromatów
A jeśli jesień subtelnie przechodząca w zimę nieodłącznie kojarzy Ci się zapachem mandarynek, spróbuj kawy speciality, której bogactwo smaków to mandarynka, charakterystyczna morwa, miód, słodki aromat miodu, dodatek piżma i cudowny zapach drzewa cedrowego. Niesamowite połączenie delikatności i łagodności wiśni z cierpkimi nutami czarnej porzeczki. Jest to kenijska kawa, którą specjaliści oceniają jako jedną z najlepszych na świecie! Z pewnością nada się na celebrowanie złotej jesieni i poprawę nastroju, gdy rześki chłód zamieni się w przeszywające zimno. Kenya Yara Peaberry Top sprawi, że każdy powrót do domu będzie przyjemniejszy. Skosztuj kompozycji, która jest harmonią smaków doskonałą na spotkania w gronie przyjaciół.

Jesienią poeksperymentuj z dodatkami!
Choć kawy speciality smakują znakomicie bez żadnych dodatków, jesienią możesz poeksperymentować z urozmaiceniem swojej kawy naturalnymi dodatkami. Korzenne przyprawy, takie jak aromatyczny cynamon, kardamon, goździki czy imbir zadziałają mocno rozgrzewająco. Dla miłośników słodkich naparów ciekawym połączeniem może okazać się kawa z łyżeczką miodu – wielokwiatowy doda sporej dozy słodyczy, a gryczany specyficznego goryczkowego posmaku. A jeśli jesień kojarzy Ci się także z cytrusami, spróbuj do kawy speciality dodać świeżej lub kandyzowanej skórki pomarańczy. Dla pragnących mocnych kawowych doznań idealna będzie szczypta ostrej przyprawy chili!

Wybierz swoją idealną kawę speciality na tę jesień i przetrwaj deszczowe dni z aromatyczną, pełną smaków małą czarną. Delektuj się smakiem przepysznej kawy lub dodaj do niej naturalnych dodatków. Nie pozwól, by szybciej kończący się jesienny dzień zepsuł Ci nastrój i zaopatrz się w otulające połączenia smaków, by ta jesień była prawdziwie wyjątkowa.