Arabica czy robusta?

dodano: 09 października 2019

 

Czyli o dwóch najpopularniejszych kawach na świecie! 

Na świecie rośnie ponad 100 różnych gatunków kawy, a robusta i arabika stanowią od 95% do 99% wszystkich ziaren, które kupuje się każdego roku! Nic więc dziwnego, że gdy mowa o najpopularniejszych gatunkach kawy, to właśnie one pierwsze przychodzą nam na myśl.

Skąd pochodzi i jaka jest kawa arabika? Najważniejsze fakty

Arabika to prawdopodobnie pierwszy rodzaj ziaren kawy, który ludzie zaczęli konsumować. A jej historia ma swój początek około 1000 lat p.n.e. we współczesnej Etiopii. Pierwsze plemiona pijące kawę, miażdżyły ziarna i mieszały je z tłuszczem. Nazwa rośliny Coffee Arabica sięga do VII wieku, gdy transportowano ziarna przez Morze Czerwone z Etiopii do dzisiejszego Jemenu i dolnej Arabii, skąd wziął się termin „arabika”.

Pierwsze wzmianki o kawie z palonych ziaren pochodzą od arabskich uczonych, którzy stosowali ją dla uzyskania pobudzenia, by przedłużać godziny pracy – najpierw zyskała popularność wśród Egipcjan i Turków, a następnie na całym świecie. W tej chwili stanowi aż 70% światowej produkcji.

Arabika potrzebuje około siedmiu lat, by w pełni dojrzeć. Najlepiej służą jej uprawy na dużych wysokościach, ale można uprawiać ją także na poziomie morza. Dobrze sobie radzi z niskimi temperaturami, jednak nie z mrozami. Charakteryzuje się łagodnym smakiem oraz słodką i lekką konsystencją.

 

Kawa robusta – czy rzeczywiście jest gorsza od swojej konkurentki?

Robusta jest drugą najpopularniejszą kawą na świecie, a pochodzi z rośliny Caneea Canephora, którą uprawiano początkowo w zachodniej i środkowej części Afryki. Robusta jest wyjątkowo odporna na choroby i szkodniki, rośnie w wysokich temperaturach i potrzebuje dużo wody. W zależności od regionu może kwitnąc nieregularnie, przez co dojrzewa od sześciu miesięcy do około roku. W tej chwili Wietnam, Brazylia i Indonezja są największymi dostawcami tego gatunku kawy.

Jeśli proces palenia zakończy się poprawnie, smak robusty jest ziarnisty, z nutami dębu i goryczy, zostawiając posmak orzeszków ziemnych. Ważne jednak, by kupować robustę ze sprawdzonego źródła, bo źle uprażona smakuje gumowato, przywodząc na myśl paloną oponę samochodu. Najlepiej sprawdza się zaparzona w formie espresso, dlatego że pianka w espresso jest dość gruba i pozwala wyczuć głębsze odcienie smakowe kawy.

 

Czym różni się arabika od robusty?

Najważniejsze różnice pomiędzy arabiką a robustą to cena i smak. Robusta jest około 50% tańsza od arabiki, między innymi dlatego, że produkuje się jej znacznie mniej rocznie niż robusty. Jednak dzięki atrakcyjnej cenie robusty, wielu prażalników dodaje ją do arabiki, by polepszyć właściwości pobudzające kawy.

Różnice w smaku tych gatunków biorą się stąd, że arabika zawiera prawie o 60% więcej lipidów i prawie dwa razy większe stężenie cukru niż robusta. Być może dzięki temu, to ta pierwsza uznawana jest za smaczniejszą. Poza tym arabika ma wyższą kwasowość, co dodaje jej owocowych, czekoladowych i orzechowych nut. Co ciekawe, gorzki smak robusty spowodowany jest tym, że zawiera ona znacznie więcej kofeiny. Kofeina charakteryzuje się gorzkim smakiem, a robusta ma około 2,7% zawartości kofeiny, czyli dwa razy więcej niż arabika.

 

Wbrew powszechnym opiniom, robusta nie zawsze musi być gorsza w smaku. Jest po prostu inna, jednak dobrze wypalona może zadowolić kubki smakowe wielu smakoszy. Najwyższej jakości robusta może smakować w zasadzie tak dobrze, jak arabika.

PS jeśli poszukujesz swojego ulubionego gatunku, spróbuj kaw z całego świata, by zafundować swoim kubkom smakowym niezapomniane wrażenia i znaleźć tą jedyną!