5 segmentów kawy

dodano: 13 stycznia 2020


5 segmentów kawy – czym się charakteryzują i które z nich najlepiej wybierać?

Jeśli obserwujecie nasze publikacje, to z pewnością orientujecie się, że kawa speciality oznacza kawę o najlepszej jakości. Jednak speciality jest przedstawicielką dopiero piątego, najwyższego segmentu, a oprócz niej istnieją jeszcze pozostałe 4 segmenty kaw. Za chwilę je wszystkie poznacie!

Kawy, z których segmentów są najlepsze, a po które lepiej nie sięgać? Wystarczy zapoznać się z opisem każdego rodzaju, by świadomie podjąć tę decyzję. Ale najpierw przyjrzyjmy się pokrótce temu, w jaki sposób różnicowane są ziarna kawy na poszczególne segmenty.

Według jakich kryteriów oceniane są ziarna kawy?

Na początku doświadczeni sędziowie, czyli kiperzy (których oficjalny tytuł nadawany przez SCA brzmi Q-grader), przyglądają się jakości niewypalonych ziaren. Sprawdzają, czy zbiory nie są zgniłe a także, czy nie zawierają niechcianych elementów, takich jak kamyki. Oceniają również kolor, bo najlepsze ziarna to te zielonkawe. Inne kolory odbierają punkty w ogólnej punktacji. 

Sprawdza się również zapach ziaren, który powinien przywodzić na myśl świeży groszek. Następnie ocenie poddawane są właściwości kawy już zaparzonej: jej konsystencja, kwasowość czy nuty smakowe. Wszystkie odbiegające od normy czynniki nazywane są defektami i na ich podstawie różnicowane są określone segmenty kawy.

 

  1. Kawa speciality królową wszystkich kaw

Kawa z segmentu speciality cechuje się najwyższą jakością, jest najznakomitsza ze wszystkich. Może mieć maksymalnie do 5 niewielkich defektów. Dzięki temu, że uprawia się ją w specjalnym mikroklimacie, zbierane ziarna urzekają unikalnymi walorami smakowymi. Wymagający proces jej wytwarzania zaczyna się na polach, gdzie obowiązują konkretne standardy uprawy, a następnie jest dokładnie oceniana, selekcjonowana i wypalana, zanim trafi do naszych domów. Jej wyjątkowość polega przede wszystkim na wyważonych nutach smakowych, nikłej kwasowości i zależnie od wybranego typu kawy speciality – wyczuwalnej czekoladzie, orzechach, czy nawet egzotycznych owocach.

 

  1. Premium na drugim miejscu

Kawę premium określa się jako bardzo dobrą. Są to ziarna, które mogą zawierać do 8 defektów, jednak nadal zaparzona z nich mała czarna cechuje się bogatym aromatem, intensywnym smakiem i dobrą jakością. Kawy z tego segmentu uświadczą nas zbalansowanymi nutami smakowymi. Uprawiane są zazwyczaj w szczególnych regionach, takich jak Etiopia, Gwatemala, Kostaryka czy Brazylia. Podczas upraw kawowców, z których pozyskuje się ziarna premium, zwraca się uwagę na regularne opady deszczu, niskie pH gleby oraz średnią temperaturę powietrza wynoszącą około 20 stopni Celsjusza.

 

  1. Exchange nadal całkiem dobra

Kawy z segmentu exchange przez znawców określane są jako dobre. Podczas dokonywania oceny od wyglądu ziaren, aż po walory smakowe, konsystencję kawy, zbalansowanie nut aromatycznych czy też kwasowość mogą uzyskać do 23 defektów. Jest to prawie trzy razy więcej wad niż przy kawie premium, jednak kawa ta nadal może zadowolić kubki smakowe niektórych osób lubujących się w czarnym naparze.

 

  1. Below Standard, która nie spełnia standardów dobrej kawy

Gorzej sytuacja wygląda z kawami segmentu Below Standard. Te mogą mieć nawet do 86 poważniejszych defektów i ocenia się ją jako poniżej standardu. W tego typu kawie najpewniej nie wyczujemy bogactwa smaków, nie uświadczymy nut kwiatowych czy zbalansowanej kwasowości. Kilkadziesiąt defektów zdecydowanie wpływa na gorszy smak kawy.

 

  1. OFF to najsłabsze zbiory kawowców

Ostatni segment kaw, czyli OFF to niedobre ziarna, które kwalifikują się do odpadów. Podczas dokonywania oceny, kiperzy wyróżniają w nich powyżej 86 defektów. Takiej kawy zdecydowanie najlepiej unikać! Co ciekawe, autorka książki o kawie - Ika Graboń donosi, że najsłabsze ziarna, które profesjonalni smakosze dyskwalifikują z wyższych segmentów - trafiają do hurtowej sprzedaży, prosto do hipermarketów.

 

Następnym razem zaopatrując się w kawę, zwróć więc uwagę, by była to kawa speciality lub premium. Te dwa segmenty gwarantują dobre jakościowo ziarna, które nie dość, że pobudzą energetycznie, to jeszcze pozwolą odkryć bogactwo różnorodnych smaków i aromatów!