Na co koniecznie zwrócić uwagę wybierając palarnię kawy? Przekonaj się!

dodano: 03 września 2019


Palenie kawy wydobywa z kawowych ziaren pełnię ich smaku i aromatu. Sam proces palenia wymaga jednak ogromnej wiedzy, odpowiedniego sprzętu i doświadczenia, by nie zaprzepaścić potencjału drzemiącego w surowej kawie. Zanim więc wybierzesz palarnię kawy, poznaj te 4 czynniki, od których zależy czy Twoja kawa będzie wysokojakościowa i genialna w smaku!

Doskonała jakość i sprawdzone pochodzenie ziaren

Wybierając odpowiednią palarnię kawy, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj oferowanych ziaren. Większość kaw speciality pochodzi z gatunku arabika, jednak nie wszystkie arabiki są sobie równe. Jak więc poznać, które z nich są warte uwagi? Otóż okazuje się, że wysokojakościowe kawy uprawiane są zazwyczaj na wysokości przynajmniej 1000 m n.p.m. Proces uprawy na takich wysokościach jest wolniejszy, dzięki czemu ziarna mają bardziej złożony smak i aromat. Przyjęło się twierdzić, że najlepsze kawy pochodzą z Włoch, ale co ciekawe - w świecie kaw speciality nie jest to prawda! Najlepsze kawy pochodzą z Indonezji, Brazylii, Kolumbii czy też Kenii.

W celu oceny jakości kawy można kierować się także światową skalą SCAA, według której najlepsze palarnie oceniają swoje ziarna. Gdy kawa uzyskuje wynik od 90 do 100 punktów, świadczy to o najwyższej jakości, jednak tak wysoko plasuje się mniej niż 1% produkcji kawy na świecie. Następnie od 89,99 do 80 uzyskują kawy wysokiej jakości, a poniżej 80 punktów otrzymują kawy handlowe. 

Profesjonalizm i doświadczenie palarni kawy 

Pozyskiwanie i wypalanie wysokojakościowej kawy to złożony proces. Oczywiście niezwykle ważne jest posiadanie specjalistycznego sprzętu, jednak jest to tylko wierzchołek góry lodowej i wcale nie najważniejszy czynnik. By mieć dostęp do wysokojakościowej kawy, dobrze jest utrzymywać bezpośrednie kontakty z rolnikami, zbudować z nimi opartą na zaufaniu relację i zadbać o wysyłkę ziaren bezpośrednio z plantacji pochodzenia do palarni. 

Dokładna kontrola smaku kawy oraz stopnia jej świeżości to zadanie dla doświadczonych specjalistów, z którymi palarnia kawy powinna współpracować. Dlaczego? Bo często o końcowym smaku i jakości kawy decyduje dosłownie kilka sekund. Prażenie kawy jest związane ze zmianami chemicznymi zachodzącymi w ziarnach - w pierwszej kolejności ziarna doprowadzane są do bardzo wysokich temperatur, a po upływie odpowiedniego czasu powinny być błyskawicznie schłodzone, by zatrzymać proces wypalania. Gdy proces ten zostanie zakończony za późno, zmarnowana może zostać nawet cała partia kawy. 

Dobra palarnia kawy zapewnia świeżość palenia! 

Naturalne ziarna kawy, które nie zostały jeszcze wypalone, są zielone i wytrzymałe, dlatego mogą być przechowywane bardzo długo bez utraty jakości i smaku. Natomiast kawa, która została już wypalona, powinna być wykorzystana tak szybko, jak to możliwe bez uszczerbku na jej jakości. Palarnia kawy, z której chcemy kupić kawę czy skorzystać prowadząc własny sklep, koniecznie musi znajdować się stosunkowo blisko nas. Kawie, która została wypalona przed sprowadzeniem do kraju, najpewniej nie uda się zachować zbyt wielu unikalnych cech smakowych i aromatycznych.

Im lepszej jakości są ziarna i im bardziej palarnia dba o świeżość palenia, tym większą zyskujesz pewność, że kawa będzie smaczna i warta każdej złotówki. Dobrą kawę możesz zaparzyć na różne sposoby i nadal będzie znakomita w smaku, a gorszym jakościowo kawom nie pomoże nawet najbardziej wyszukany sposób parzenia.